Bitlis ili Güroymak ilçesinin kuzeyinde yer alan İron Sazlığı, Nemrut Krater Gölü Ramsar Alanı'nın batısında yer almakta olup Bitlis, Muş, Van, Güroymak ve Tatvan yerleşim birimlerine sırası ile 51.0 km, 55.0 km, 197.0 km, 22.0 km ve 55.0 km uzaklıkta yer almaktadır.
1280.0 m yükseklikte ve 145.4 km2 genişliktedir.
İron Sazlığı, içerdiği sulak alan habitatları nedeniyle çok sayıda kuş türünün göç zamanında konakladığı ve ürediği bir alandır. İron Sazlığı Doğu Anadolu'da yer alan ekolojik açıdan önemli alanlar arasında sayılmaktadır. Alan geniş sazlıklarla kaplı tek bir küçük bir aynası olan sığ bir sulak alanı içerir.
Nemrut Krater Gölü'nün batısında yer alan İron Sazlığı sulak alanı sığ (~0.5 m) bir derinliğe sahip olup doğal sulak alan özelliği sergilemektedir. İron Sazlığı çevresinde Pliyosen-Kuvaterner yaşlı volkanik kayaçlar (andezit, bazalt) yüzeylenmekte olup göl tabanı ve yakın dolayında ise silt-kil-kum yapısına sahip alüvyon birimler yüzeylenmektedir. İron Sazlığı sulak alan sisteminde su noktalarını, akarsular, soğuksu ve sıcak su kaynakları, göller ve sazlık-bataklık alanlar oluşturmaktadır. Bu alanının ana beslenimini yağışlar, sürekli ve mevsimsel akarsular ve en önemlisi alanının güneydoğu-doğu-kuzey sınırında yer alan soğuksu kaynakları oluşturmaktadır. Sazlık alandaki su kayıplarını ise yüzeysel akım ile Karasu Nehri ve buharlaşma oluşturmaktadır. Doğu Anadolu karasal iklim tipinin egemen olduğu İron Sazlığı yakın dolayında yarı-nemli iklim tipi hakim olup gözlenen uzun yıllar yıllık toplam yağış miktarı 855.0 mm/yıl ve buharlaşma miktarı 1032.0 mm/yıl ikin uzun yıllar ortalama sıcaklık değeri ise 9.2 °C olarak hesaplanmıştır.
İron Sazlığı ülkemizin doğusunda yer alan Murat Nehir havzası içinde yer almakta olup, Muş Ovası'nın doğusunda Karasu Nehri'nin beslenme alanında yer almaktadır. Karasu Nehri'nin Murat Nehri ile birleştiği nokta dikkate alınarak oluşturulan yüzeysel drenaj alanı 2328.5 km2 olarak hesaplanmıştır. İnceleme alanının alt drenaj sınırı, İron Sazlığı'nın batı sınırında bittiği nokta yakınlarından bulunan Karasu Nehri çıkış noktası ile yüzeysel beslenme alanı dikkate alınarak çıkarılmış olup yaklaşık 704.0 km2'lik bir drenaj alanına sahip olup Karasu Nehir havzasının yaklaşık % 30.0'una karşılık gelmektedir. İron Sazlığı'nın toplam alanı yaklaşık 60.0 km2 olarak hesaplanmış olup bu alan içinde serbest su yüzeyi olan sazlık-bataklık alanları ise yaklaşık 7.9 km2 olarak hesaplanmıştır. İron Sazlığı, sahip olduğu alt drenaj alanının (703.9 km2) yaklaşık % 8.5'ini kapsamaktadır. İron Sazlığı alt drenaj alanının güneybatı kesimini drene eden Karasu Deresi, kuzeybatı kesimini drene eden Çoraksu Deresi ve doğu kesimini drene eden Mazik Deresi sürekli akarsu özelliğinde olup bu akarsular Karasu Nehri'ni oluşturmaktadır. Bu akarsulardan Çoraksu ve Mazik dereleri İron Sazlığına boşalım sağlamaktadır. Karasu Deresi ise İron Sazlığı çıkışında Karasu Nehri'ne ulaşmaktadır. Ayrıca İron sazlıklarının bulunduğu alan ise Karasu Nehri'ne drene olmakta ve yaklaşık debisi 8.2 m3/s olarak hesaplanmıştır.Bu dereler dışında özellikle İron Sazlığının kuzey ve doğu sınırında yer alan ve alüvyon-volkanik kayaç dokanağında boşalım sağlayan kaynaklardan itibaren de bazı sürekli akarsular gözlenmiştir. Bu kaynakların debileri bir kaç lt/s'yi geçmemektedir.İron Sazlığı çevresinde yer alan soğuk su kaynaklarının varlığı alanın kuzey, doğu ve güneyindeki bölgesel yeraltısuyu akım yönünün İron Sazlığına doğru olduğunu göstermektedir. Soğuk su kaynakları özellikle İron Sazlığı'nın GD, D ve K kesiminde (Sütderesi, Gölbaşı, Güzelli, Özkavak ve Sazlıkbaşı köyleri) yer almaktadır. Bu kaynaklar İron Sazlığı'na ait sazlık bataklık alanda ve Pliyo-Kuvaterner yaşlı volkanik kayaçlar ile Kuvaterner yaşlı alüvyon birimin dokanağında boşalım gerçekleştirmektedir. Arazi gözlemlerinde bu kaynakların toplam debisinin 75.0-100.0 lt/s civarında olduğu gözlenmiştir. İnceleme alanındaki soğuksu kaynaklarında gözlenen sıcaklık, pH ve iletkenlik değerleri sırası ile 9.26 - 15.17 °C, 6.80 - 8.41 ve 118.0 - 243.0 mS/cm arasında değişmektedir. Özellikle İron Sazlıklarının yer aldığı ova alanların dağlık alanlar ile kesiştiği noktalardaki soğuk su kaynakları tarımsal sulama amacı ile kullanılmaktadır. İnceleme alanının orta kesiminde yer alan Germav Tepe'nin B, KB ve K kesiminde yer alan sıcak su kaynaklarının sıcaklık değerleri sırası ile 38.60 °C (Batı Kaynak), 34.43 °C (Orta Kaynak) ve 36.20 °C (Doğu Kaynak) olarak ölçülmüştür. Sıcaksu kaynaklarının debilerinin toplam 22.0 lt/s civarında olup lokal amaçlı termal turizm dışında bugün itibari ile her hangi bir amaçla kullanılmamaktadır.
İron Gölü sucul ekosistemlerin çoğunu içerisinde barındırmaktadır. Bunlar arasından göl aynaları, sulak çayırlar ve sazlık-bataklık alanlar İron Sazlığı'nın sulakalan olarak değerlendirilmesini sağlayan önemli habitatlardır. Diğer habitat ve arazi kullanım durumları arasında doğu Anadolu dağ bozkırı habitatı, çalılıklar ve ağaçlıklar, tarım alanları gelmektedir. Göl aynası geniş sazlık alanlar, sulak çayırlar dağ bozkırları ve tarım alanlarından oluşur. Sulak alanın çok büyük bir kısmında Pragmites australis toplulukları ile kaplıdır. Sazlık alanın etrafı sulak çayırlarla Juncus gerardii ve Carex diluta topluluğu ile çevrilidir.
İron Sazlığı Sulak alanın bitki örtüsünü oluşturan bitki topluluklarının floristik kompozisyonu ve alanda yayılış gösteren diğer taksonlar Ek 2'de liste halinde verilmiştir. Ayrıca nesli dünya ölçeğinde tehlike altında (VU) Hasas olarak tehlike kategorisi belirtilen Dianthus plumbeus taksonu da alanda yayılış göstermektedir.
İron sazlığının farklı habitat tipleri fauna açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır. Alanda tespit edilen 2 balık türünden 1i Hassas(V) kategorisinde, 4 sürüngen türünden 1 i hassas (VU), 3 amfibi türünden 1 tanesi hassas(VU) kategorisinde yer almaktadır. Alanda ayrıca 2 memeli türü tespit edilmiştir. Alanda tespit edilen 86 kuş türünden 1 tanesi yakın tehlike (NT) kategorisinde yer almaktadır.
İron sazlığı Alt Havzası içerisinde yer alan yerleşim yerlerinde, alanın daha çok mera karakteri sunması ve manda yetiştiriciliğine uygun habitatların olması yanında hayvancılığın daha karlı olması nedenleriyle temel ekonomik yapı hayvancılığa dayalıdır. Sonra sırası ile ekonomik yapı içerisinde tarım ikinci sırada, diğer (işçi, memur, emekli) gelmektedir. Turizm sektöründe ise kayda değer ekonomik gelir elde edilmemektedir.
Araştırma alanında ticari değeri en yüksek hayvan türü manda yetiştiriciliğidir. Mandalar ekstantif yetiştirmeye en uygun mera hayvanlarıdır. Et ve süt verimi yönünden önem taşıyan manda yetiştiriciliği ve manda sütünden elde edilen ürünler hayvansal ürünler içerisinde en fazla tercih edilendir.